Acorel
Gratis demo

Poppers timmert aan de weg met SAP Sales en Service Cloud

De keuze viel op SAP Sales en Service Cloud, SAP’s geavanceerde CRM-oplossing in de cloud. Het bedrijf vroeg Acorel om voor de implementatie te zorgen.

Poppers Senco: Altijd overal en altijd inzicht verkrijgen

Poppers Senco levert bevestigingsmiddelen en -machines voor de bouwwereld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tackers: nietmachines op perslucht die door aannemers en zzp'ers gebruikt worden. In Nederland verkoopt het bedrijf toonaangevende merken als Tytecker, Muro, InterDiamant, Interelek, Easy-Fix, Zimit, Technofast en - natuurlijk - Senco. Het internationaal opererende MKB-bedrijf Poppers Groep met 200 man personeel waarvan ong. 90 in Nederland werkzaam zijn, heeft in Nederland acht verkopers op de weg die voor hun werk afhankelijk zijn van allerlei relevante klantinformatie en -inzichten.

Inzicht verkrijgen

Alle gegevens werden voorheen opgeslagen in Poppers’ CRM-systeem Superoffice. De laatste jaren werd echter steeds duidelijker dat het bedrijf Superoffice ontgroeid was. “We wilden een CRM oplossing die dichter op ons SAP platform zat”, vertelt Tim Schut, ICT manager voor Poppers Groep International. “Onze salesteams worden aangestuurd op basis van hun resultaat. Zij moeten daarom overal en altijd inzicht hebben in wat er iedere maand van hun verwacht wordt. Daarnaast moet onze sales ook zelf op ieder moment kunnen zien waar zij staan ten opzichte van hun doelstelling.”

Daarom ging Poppers op zoek naar een nieuwe oplossing. Uiteindelijk viel de keuze op SAP Sales en Service Cloud, SAP’s geavanceerde CRM-oplossing in de cloud. Het bedrijf vroeg Acorel om voor de implementatie te zorgen.

Makkelijk integreren

Een belangrijke reden om voor SAP Sales en Service Cloud te kiezen, was het gemak waarmee dit systeem met de Poppers’ SAP backend te implementeren was. Daarnaast integreert SAP Sales en Service Cloud probleemloos met Outlook en wordt ook mobiel werken standaard ondersteund. Vooral dat laatste is ontzettend praktisch voor de salesmensen van Poppers die hierdoor ook onderweg altijd over de meest recente informatie kunnen beschikken.

SAP Sales en Service Cloud draait volledig in de cloud en beschikt over allerlei standaard functionaliteiten die met een paar drukken op de knop te activeren zijn. SAP SAP Sales en Service Cloud consultant Guus Dorenbos voerde het belangrijkste deel van de implementatie vrijwel in zijn eentje uit. Gedurende de implementatie die zes maanden duurde, functioneerde Guus onder meer als projectmanager als consultant, HANA Cloud Integration specialist, migratie-expert en rapportage-deskundige. “Omdat deze oplossing in de cloud draait, heb ik veel op afstand kunnen doen”, vertelt Guus. “Dat is de nieuwe realiteit.”

“Omdat deze oplossing in de cloud draait, heb ik veel op afstand kunnen doen. Dat is de nieuwe realiteit.”

Tim Schut ICT manager Poppers Senco

Tim Schut

ICT Manager Poppers Groep Internationaal

“We wilden een CRM oplossing die dichter op ons SAP platform zat” vertelt Tim Schut, ICT manager voor Poppers Groep International. “Onze salesteams worden aangestuurd op basis van hun resultaat. Zij moeten daarom overal en altijd inzicht hebben in wat er iedere maand van hun verwacht wordt. Daarnaast moet onze sales ook zelf op ieder moment kunnen zien waar zij staan ten opzichte van hun doelstelling.”

Eenvoudig meer informatie uit SAP ECC

Poppers Senco koos in eerste instantie voor een redelijk eenvoudige opzet van SAP Sales en Service Cloud waarbij verkopers op locatie kunnen beschikken over allerlei klantgerelateerde informatie. “Aan die basisfunctionaliteit hebben we een specifiek voor dit doel ontwikkelde webservice toegevoegd die informatie uit ECC haalt en in SAP Sales en Service Cloud overzichtelijk toont”, zegt Guus.

Sales bepaalt zelf de prioriteiten

SAP Sales en Service Cloud helpt het Poppers Senco salesteam nu met het verkrijgen van de noodzakelijke inzichten die vastgelegd zijn in de SAP ECC backend. Met behulp van een individuele ‘klantwaarde-bepaling’ is het salesteam in staat haar verkoopactiviteiten naar eigen inzicht te organiseren. “De individuele klantwaarde-bepaling geeft niet alleen inzicht in de klantomzet of de prijsafspraken. Het geeft bijvoorbeeld ook aan wat het exacte aandeel van Poppers Senco bij een klant is en wat onze groeikansen zijn. Of dat een klant 100% tevreden is met onze producten en diensten. Met zulke informatie kan sales zelf bepalen waar zij staan ten opzichte van hun doelstellingen en hun salestijd prioriteren. Meten is weten!”, zegt Tim Schut enthousiast.

Acorel zorgde er ook voor dat verkopers van Poppers Senco hun bezoekregistraties veel sneller en veel beter af konden ronden. “Bezoekregistraties bevatte vroeger weliswaar veel tekst, maar weinig relevante informatie”, vertelt Guus. “Daar hebben we verandering in gebracht door verkopers met behulp van een standaard enquête te helpen bij het invullen van hun bezoekregistratie. Hierdoor is het veel eenvoudiger en sneller voor ze geworden om de kerngegevens van de klant na het gesprek vast te leggen.”

 

Een migratie van 40 gigabyte

Een behoorlijk uitdagend aspect aan deze implementatie was de data-migratie. Consultant Guus Dorenbos: “In het oude CRM-systeem waren aan elke klant documenten gekoppeld zoals contracten, afspraken en e-mails. In de nieuwe situatie wilde Poppers al die klanthistorie weer beschikbaar hebben. SAP Sales en Service Cloud heeft een uploadfunctie, maar die kan maximaal 30 MB aan. En wij hadden een bestand van bijna 40 gigabyte. Daarom hebben we een eigen tool gebouwd die dit klusje klaart met behulp van een webservice.”

SAP Sales en Service Cloud is redelijk geruisloos live gegaan bij Poppers Senco. Acorel heeft een aantal key-users binnen Poppers Senco opgeleid hoe ze het systeem moeten gebruiken. Deze key-users hebben met hun kennis vervolgens hun eigen collega’s getraind. “Waar nodig staan wij klaar om iedereen te ondersteunen als ze nog vragen hebben”, vertelt Guus. “Maar SAP Sales en Service Cloud is zo helder en eenvoudig dat de gebruikers er snel mee uit de voeten kunnen. We zien bij iedere implementatie hoe snel de SAP cloud tools worden opgepakt.  Je ziet gewoon meteen wat SAP Sales en Service Cloud bij kan dragen aan jouw dagelijkse werkzaamheden.”

Wil je meer weten? Neem contact met ons op!