De noodzaak van productdata neemt toe
Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen waarom productdata exponentieel toeneemt. Digitalisering heeft hier veel invloed op. Jaren geleden lag de focus van organisaties vooral op offline, omdat klanten zich vooral offline oriënteerden op de aankoop van nieuwe producten. Tegenwoordig vindt dat proces vooral digitaal plaats. Hierdoor worden bedrijven ermee geconfronteerd dat ze veel meer informatie van producten nodig hebben. Enerzijds komt dit doordat producten door de digitalisering steeds meer kunnen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting die steeds slimmer wordt. Maar ook doordat klanten zich vaker online oriënteren en ze op een foto niet goed kunnen inschatten wat de grootte van het product is, het gewicht, de lengte van het snoer of de exacte kleur
Dit is waarom grip krijgen op productdata cruciaal is
Je vraagt je misschien af waarom het zo belangrijk is om grip te krijgen op productdata. In de inleiding benoemden we al dat inconsistenties in productdata zorgen voor inefficiënties in de hele organisatie.
Daarnaast stellen klanten steeds hogere eisen. Bekijken ze een product op jouw webshop? Dan verwachten ze in ieder geval dat productdata, zoals de specificaties en beschrijvingen, juist en volledig zijn.
Ook willen klanten graag zien dat producten een relatie tot elkaar hebben. Kijkt een klant bijvoorbeeld online naar een laptop? Dan wil hij meteen kunnen zien dat je de laptop ook in een andere kleur hebt en dat je een bijbehorende muis en toetsenbord verkoopt. Het leggen van dit soort verbanden kan alleen als de productdata consistent en van goede kwaliteit is.
Tenslotte stelt de overheid ook steeds meer eisen aan productinformatie. In de voedingsindustrie moet bijvoorbeeld verplicht vermeld worden of er bepaalde allergenen aanwezig zijn in het product.
5 stadia van volwassenheid in het beheren van productdata
Voordat we je handvatten geven om de controle over productdata te krijgen, is het goed om te kijken waar jouw organisatie nu staat. Wij maken daarbij onderscheid tussen vijf verschillende stadia van volwassenheid:
- Ad-hoc en reactief: Productdata ligt nog gefragmenteerd en in diverse formaten vast op verschillende plekken in de organisatie. Onderhoud betekent veelal manueel werk.
- Basis op orde Productdata: ligt op één plek vast, maar wordt nog niet in alle processen, afdelingen en kanalen op de juiste manier gebruikt.
- Volwassen: Een gecentraliseerde PIM-oplossing met de bijbehorende processen en interne organisatie wordt effectief ingezet.
- Geoptimaliseerd: PIM is al verder doorontwikkeld door de beheerprocessen te automatiseren en de data uitwisseling van- en naar de ketenpartners te optimaliseren.
- Strategisch en intelligent: PIM wordt strategisch ingezet om bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken, gecombineerd met de inzet van kunstmatige intelligentie om productdata te classificeren, valideren en verrijken.
De basis op orde met een PIM-systeem
Om grip te krijgen op de productdata in je organisatie, is het van belang eerst de basis op orde te krijgen. Een PIM-systeem helpt daarbij. Wanneer je de keuze gaat maken voor een PIM-systeem, moet je eerst goed nadenken over de productdata die je nodig hebt. En dan niet alleen de data die je voor je interne processen, maar vooral ook welke productdata je klant graag wil en hoe je daarin kan faciliteren.
Standaardiseren en samenwerken met concurrenten
Als de basis staat en een PIM-oplossing effectief wordt ingezet, is een goede volgende stap standaardisatie. Hoe? Door samen te werken met concurrenten. Ja, dat lees je goed. Pas als je samen een standaard voor productdata kiest, gaan leveranciers hierin mee en maakt de hele sector stappen vooruit. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:
Martijn is opzoek naar een laadkabel voor zijn smartphone. Het liefst een die lang genoeg is om tijdens het opladen nog steeds door social media te scrollen. Hij vindt een laadkabel die geschikt is voor zijn telefoon, maar bij de ene aanbieder staat dat de kabel dertig centimeter lang is en bij de andere één meter. Martijn raakt verward door deze inconsistentie, omdat de EAN-code precies hetzelfde is. Waar koopt hij nu? Misschien wel op geen van beide webshops. En daarom is het dus belangrijk om samen met concurrenten te werken aan datakwaliteit. Concurreren doe je dan op andere vlakken, zoals een onvergetelijke klantbeleving.
SAP Commerce Cloud: e-commerce en PIM in één oplossing
Ben je zowel op zoek naar een e-commerce oplossing als een PIM-oplossing? Met SAP Commerce Cloud sla je twee vliegen in één klap. PIM is een onderdeel van dit e-commerce systeem, waardoor integratie verleden tijd is. Hierdoor heb je zowel intern als extern accurate en consistente productinformatie, wat resulteert in meer efficiëntie, minder retouren en meer verkopen online. Heeft je organisatie al een PIM of e-commerce systeem? Dan kun je er ook voor kiezen alleen het andere onderdeel te gebruiken.
Implementeer SAP Commerce Cloud in enkele weken
Binnen 16 weken resultaat zien met SAP Commerce Cloud? Dat kan met de Commerce Wholesale Accelerator. Deze SAP Qualified Partner Package van Acorel is gebaseerd op best practices, specifiek voor de groothandel. Meer daarover lees je hier.
Benieuwd hoe jouw organisatie het volgende stadium van volwassenheid bereikt als het gaat om het beheren van productdata? Wij denken graag met je mee, zodat je controle krijgt, productdata steeds slimmer kan inzetten en een betere klantbeleving biedt. Neem hier contact met ons op.